Pas lampen op tijd aan richting led verlichting - Energiestart

energiestart.nl
Ga naar de inhoud
Energie besparen (Tom Lassing)
Op mijn kantoor heb ik dagelijks twee TL lampen 10 uur aan staan. Dat is twee keer 58 watt en dat tien uur lang. Ga even uit van 1 kWu verbruik per dag.
Het komt grofweg neer op 20 cent verbruikskosten per dag. Ik zit er zo'n 300 dagen per jaar. Helaas is het zo dat ik ook in de zomer het licht op kantoor aan moet hebben omdat de lichtinval nu eenmaal niet optimaal is en ik rust aan mijn ogen erg belangrijk vind. Werken met slecht licht geeft me hoofdpijn.
300 x 0,20 komt neer op 60 euro aan energiekosten per jaar voor slechts deze twee lampen.
Ik heb gisteren de twee TL lampen vervangen met LED TL lampen die 20 watt per stuk verbruiken.
Hetzelfde licht, maar nu nog slechts 40 watt verbruik. Dat komt neer op 0,4 kWu per dag en dat komt overeen met 8 cent per dag aan energiekosten. Dat doen we weer keer 300 en dan is duidelijk dat mijn jaarlijkse energiekostenpost is afgenomen tot 24 euro.
De LED lampen hebben me 16 euro per stuk gekost.
Ik ga deze dus in slechts één jaar terugverdienen.
Het is een enorm kleine moeite, maar is ga nu wel aanzienlijk minder energie verbruiken door slechts twee lampen die constant aan staan te vervangen.
In feite zijn kantoren en scholen die nog altijd de ouderwets TL lampen gebruiken veel te veel geld aan het verspillen.
Met een investering die je al in één tot twee jaar kan terugverdienen is het waanzin om niet over te stappen op LED TL lampen.
PS: Ik heb in de presentatieruimte ook nog de ouderwets TL lampen hangen. Deze ga ik heel bewust nog niet vervangen. De reden is dat die lampen slechts enkele uren per week aan staan. De investering in nieuwe lampen is in dat geval amper terug te verdienen omdat ze simpelweg te weinig aan staan.
Wat ik hier ga doen, is de lampen vervangen zodra de TL lampen er de brui aan geven. Het vervelende van die strategie is echter dat ik de kans loop dat de lampen dan op termijn van elkaar gaan afwijken omdat de LED technologie nog altijd in beweging is. De LED TL lampen die ik gisteren kocht, waren vijf jaar geleden nog gigantisch duur en van mindere kwaliteit.
Heeft u al ingeschreven op onze (gratis) nieuwsbrief? Klik hier om in te schrijven.
Pro Gain BV
Terug naar de inhoud