Anderhalve eeuw geleden werd de energie markt geboren. Daarvoor was energie vooral een individuele zaak. Immers, een boer verbouwde zijn eigen brandstof voor de paardenkrachten.
Er werd olie ontdekt en men ging de bodem in voor steenkool. Grote bedrijven en veel kapitaal was er nodig om dat naar de consumenten te krijgen. De energiemarkt werd een wereldwijde monopoly markt. Iedereen had maar af te nemen van die ene, vaak nationale, partij.
Vervolgens kwam er elektriciteit en wederom werd dat vanuit de overheid ook een monopoly markt.
Eind 20e eeuw kwam er de hoop op een democratisering van de energiemarkt.
Zonnepanelen kwamen beschikbaar. Vanaf 2012 zelfs serieus rendabel en niet langer alleen maar een speeltje voor de boomknuffelaars.
Iedereen kon met winst eigen energie opwekken!
Momenteel zien we dat wereldwijd de thuisaccu in opkomst is. Ook dat is een democratisering van de energiemarkt. Mits je natuurlijk wel je eigen energie opwekt en opslaat.
Maar... de energiemarkt aanbieders slaan terug. Tesla probeert ons te koppelen aan wijk accu's. Energie maatschappijen willen niet dat je los van hen gaat bestaan. Je wordt dus zo veel mogelijk tegengewerkt middels wetgeving die voor hen en tegen individuele opwekking en opslag is geschreven.
Je mag als individu niet samenwerken met je buren. Eventueel gedoogde samenwerkingen worden tegengewerkt of worden geconfronteerd met rechtszaken, aangebracht door de bestaande aanbieders. Wetgeving veranderd niet ten gunste van het individu, omdat de wet geschreven blijft worden door de lobbyisten van de energie aanbieders.
Wetgevers zijn daar heel blij mee. Het voorkomt dat ze zelf aan het werk moeten en uiteindelijk hopen politici na hun politieke loopbaan op een lucratief baantje. Misschien wel bij zo'n energie-aanbieder.
NU is het moment om de energie transitie OOK in te zetten richting democratisering van de markt. Wijk opwekking van energie, wijk opslag van energie, DOOR de WIJK, niet door een energie bedrijf... Dat zou allemaal mogelijk moeten worden. Maar dan moeten we er nu ook werk van maken bij de politiek en wetgeving.