De vast lasten zitten echt besparen flink in de weg - Energiestart

energiestart.nl
Ga naar de inhoud
Wie weinig verbruikt, zal weinig besparen (Tom Lassing)

Ik werd er vorige week terecht op gewezen dat niet iedereen even snel baat heeft bij (veel) minder energie verbruiken. Een deel van de kosten van energie zijn namelijk vaste lasten vanwege de aansluiting. Zo ben je per dag al ongeveer een euro kwijt aan netwerkkosten en de belastingen er op.
Dat vaste deel aan kosten wordt niet minder als je minder gaat verbruiken.
Als je, zoals ik, begint op een verbruik van bijvoorbeeld 15.000 kWu en een gasverbruik van twee keer gemiddeld, dan is die ene euro per dag aan vaste lasten slechts een klein percentage van de totale kosten.
Maar verbruik je al weinig, dan zal je zien dat de besparing procentueel wat tegenvalt, omdat de vaste lasten een steeds groter percentage gaan uitmaken van de kosten. Vooral bij gaslevering kan dat echt fors uitpakken en de vraag is tot welke moment de gasaansluiting nog te handhaven is.
De enige manier om namelijk van die buitensporig hoge vaste lasten af te komen, is de gas aansluiting te laten vervallen.
Dat scheelt al snel minstens 70 cent tot een euro per dag. (Het kan per netwerkbeheerder verschillen.)
Je moet dan echter wel voortaan zonder gas doen.
Niet onmogelijk, maar vraag je af hoe veel je moet investeren om zonder gas te kunnen doen.
Je huis verwarmen, je keuken apparatuur, je warm water, het kan allemaal zonder gas. Hier op kantoor heb ik infrarood verwarming. In de keuken hebben we alleen nog elektrische apparatuur. Ik heb de verwarming van mijn water en de huisverwarming nog wel op gas lopen.
Wat ik (nog) niet heb, is hout of pelletkachels. Dat is in mijn geval jammer, want ik woon in het buitengebied en niemand in de directe omgeving zou er last van hebben als ik daarop zou stoken. Ik kan echter ook prima met de infrarood panelen uit.
In huis heb ik die nog niet, want daar is ooit fors geïnvesteerd in de CV installatie. Het is zonde om die investering nu ongedaan te maken en dan te moeten investeren in een nieuwe infrarood opzet. Dat is (veel) geld weggooien.
Maar dat is mede omdat ik in huis nog veel stook. Warm water en de verwarming worden met gas verwarmd.
Ga je nieuw bouwen of fors verbouwen, dan is mijn advies om zonder gas te werken. Leuk voor Groningen, maar nog veel leuker voor je portemonnee. Overweeg een warmtepomp, of verwarming via infrarood panelen. De ontwikkeling is vooral warmtepompen gaat nu snel. Ik hoop en verwacht datr binnen enkele jaren deze ontwikkeling zo ver is, dat de meeste huizen zonder veel problemen van gas naar warmtepomp gebracht kunnen worden.
Is besparen niet meer interessant als je nu nog niet van je gas aansluiting af kan? Natuurlijk is het nog wel interessant. Maar realiseer je dat de gasaansluiting laten vervallen al bijna een euro per dag aan besparing zal geven. Daar verdien je dus 300 tot 365 euro per jaar mee.
Doe daar bovenop je hoeveelheid verbruikt gas en je weet hoeveel je te gebruiken hebt voor een alternatief en hoe snel of hoe lang het gaat duren voor die investering terugverdiend is.
Pro Gain BV
Terug naar de inhoud